Блог

Еко паветата от найлонови торбички? Да, правят ги у нас!

Млади учени от България разработват новата технология, която разбиват митовете за рециклирането. Голяма част от пластмасата, която използваме ежедневно, завършва живота си като безполезен боклук, но една българска компания иска да промени това и да създава павета от отпадъчна пластмаса.

Прототипът на Wasteful e направен от композитен материал от пластмаса и индустриален отпадък, разказаха Иван Боров - дизайнер и основател на компанията и д-р инж. Александър Николов - технолог и учен от Институт по Минералогия и Кристалография, БАН в интервю за "Bloomberg TV".

Прототипите на компанията използват до 97% отпадъчни материали - в едно конвенционално паве има много малко отпадъчен материал, а за направата му се отделят много въглеродни емисии.

"Въглеродните емисии на нашето паве са намалени 3.6 пъти, теглото му е наполовина на обикновеното бетонно паве, което намаля и емисиите при транспорта. Въпреки че е по-леко, то е не по-малко здраво", каза Боров.

Идеята за новите материали се възприема трудно от индустрията в България за разлика от Европа. Освен павета, отпадъчните пластмасови материали могат да се използват за направата на керемиди, тухли, облицовъчни и изолационни материали.

Екипът на Wasteful за момента е от четири човека, обединени от идеята за кръгова икономика.  Стартъпът е спечелил четири награди на местно и на европейско ниво, но ще се нуждае от финансиране, за да развие идеята си за устойчиви материали, заяви Боров.

"Това ни дава увереност, че сме на прав път. Искаме всеки един продукт да се произвежда локално - там, където е отпадъкът".

Следващото ниво е сертифициране на продукта и преминаване към пилотно производство. Целта е да направят фабриката мобилна, като първоначално ще се тества в България.

Компанията е доразработила идеята за павета от пластмаса със защитен покривен слой от геополимер, който предотвратява отделянето на микрочастици пластмаса, разказа Николов.

Made on
Tilda