Блог

Дигитализация, киберсигурност и трансформация към зелена икономика

Проблемите и препятствията пред българските микро, малки и средни предприятия са абсолютно сходни с тези на компаниите по света и са свързани основно със сферата на дигитализацията, на киберсигурността и на трансформацията към зелената икономика. Това каза Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, в предаването „В развитие”. 

В помощ на българския бизнес ИАНМСП е договорила през миналата година достъп до международна платформа за статистики и анализи, съобщи Таков.

„Имаме достъп до изключително важна информация, чрез която да помагаме на компаниите - да знаят къде и на кои пазари какво се случва.Забелязахме, например, че в Дания има изключителен ръст в потреблението на биохрани. Така може да посъветваме компаниите къде да се насочат”, каза Таков. 

Таков обяви още стартирането в края на януари на програма на Международната мрежа за малки и средни предприятия, която ще продължи три месеца и в която са включени 15 български компании. Лектори и ментори от Мрежата ще споделят опит и знания с тези български компании.

 „Акцентът на програмата е експорт и как нашите български компании може да се позиционират на чуждите пазари. В самата програма ще търсим потенциални партньори за нашите компании”, посочи гостът.

Таков представи данни от годишния анализ на ИАНМСП за състоянието на малките и средни предприятия в България, според които над 75 на сто от заетите лица в страната работят в такива предприятия.

 Почти 50% от износа се осъществява от МСП, 60% от вноса е пак от МСП”, съобщи Таков. По думите му пандемията от коронавирус е причинила спад на новорегистрираните предприятия.
Заради пандемията от икономическия живот отпаднаха и повече компании”, каза още Таков. 

Европейските малки и средни предприятия са получили подкрепа чрез финансови инструменти в размер на 29 милиарда евро през 2020 година, сочат данните на Европейската комисия, но по много програми на ЕК не кандидатстват български компании, сподели Таков.

Част от проблема е, че липсва информация за конкретни мерки и програми.
„Кандидатстването и изпълнението по такива програми не е лесно и затова е добре да се ползва консултантска услуга”, каза Таков.

Made on
Tilda