Блог

Семейство Певтичеви и чудото на живота

Първата среща

"Аз започвах следването си, а той приключваше специализацията си. Запознахме се в гинекологична клиника. Пациентките бяха много притеснени, тогава много ме впечатли как той им разказваше вицове и всякакви смешки, за да може да се отпуснат. В съзнанието ми се запечата колко човешки подхожда към работата си", споделя Десислава.

Така те стават тандем работата, а по-късно и в живота. Днес са горди родители на две деца – момиченце 4 и момче на 1 година.

Работата

Макар да признават, че работата в родилната зала не е за всеки, Стоян и Десислава никога не биха работили друго, а мисията им е да развиват добрите практики, които са научили в чужбина, и у нас.

"Неизбежно е емоционалното пренасяне на емоциите от работа вкъщи. Но от друга страна е голяма привилегия другия човек да може да те разбере", казва д-р Певтичев. А неговата съпруга допълва:

"Имаме какво да дадем на България. Много мечтаем да осъществим онези добри практики от Европа. Аз лично се надявам да сформираме един добър, мултидисциплинарен екип, който да изготви стандарти за послеродовата грижа. И тази грижа да бъде доста по-достъпна и много повече жени да имат възможност да се докоснат до акушерка, психолог и други с специалисти, които да им помогнат след раждането.

Свикнали сме да обгрижваме бременните и раждащите, а после тази грижа затихва. В това отношение Алиансът на българските акушерки се бори за това всяка жена да има достъп до своя лична акушерка, която да бъде почти приятел, за да получи адекватна информация от квалифицирани хора"
Made on
Tilda