Блог

За устойчивата мода и ефектът Greenwashing

Екосъобразният начин на живот и устойчивите практики в бизнеса се превръщат в основан цел на все повече производители в днешно време.  MUB -  капсулна колекция дрехи, създадени от рециклиран текстил по специална craft технология, влагат цялата си страст в създаването на облекла, които изцяло отговарят на концепцията за екосъобразност и нулев отпадък.

От основаването на EYW през 2015 г. екипът се опитва да затвори цикъла, да удължи жизнения цикъл на дрехите, които се събират или обменят чрез swap пазари. Те използват естествени техники за боядисване, за да се придаде нов живот на събраните тъкани. Warm and Wild отговаря за манипулирането на събраните тъкани и координирането на целия процес на естествено боядисване, използвайки нетоксични устойчиви багрила като растения, цветя и хранителни отпадъци – техника, която спомага за нулеви отпадъци и кръгова икономика.Капсулната колекция е проектирана и произведена от Далия Родригес, на принципа на минималните отпадъци, традиционно шиене и занаятчийски техники, за да се избегне производството на отпадъци. Процесът на разработване на капсулната колекция е предизвикателство сам по себе си, защото включваше различни, но допълващи се стъпки, които изискват съвместни усилия и концепция, снабдяване с разменени и изхвърлени облекла, прилагането на естествен процес на боядисване, дизайна на колекцията и нейното производство, като се вземат предвид характеристиките на събраните тъкани.

Въпреки предизвикателствата, пред които се изправят, чрез партньорство и сътрудничество, Empty Your Wardrobe успяват да организират 3 разменни пазара в Дания, където хорара носят спално бельо и памучни тъкани, в замяна на които допълнителни купони: Wastecoins. Тези монети могат да бъдат обменени в бъдеще за пазаруване на продукти на MUB.


В последствие Empty Your Wardrobe разработва партньорство с местна компания Beirholm, произвеждаща спално бельо, като по този начин се възползват от изхвърлените продукти, които не са успели да преминат контрол на качеството. По този начин се събрат мостри за създаването на колекцията MUB – висококачествени тъкани, които обаче се считат за отпадък.

По време на процеса на проектиране и производство колекцията обхваща принципите за минимално количество отпадъци. Дрехите в колекцията са създадени предимно от памук, лен и остатъчни материали от други текстилни изделия. Естествените тъкани са екологично устойчиви и възобновяеми. Те произлизат от естествени влакна като дървета, растения или животни, които могат да продължат да се заменят или отглеждат отново.

За разлика от много синтетични тъкани, естествените тъкани са биоразградими и се разлагат безвредно. Освен това синтетичните влакна, произведени предимно от химически манипулирани нефтохимикали, са изключително токсични и освобождават вредни микропластмаси при всеки процес на пране. Според доклад, изготвен за Международния съюз за опазване на природата през 2017 г., синтетичният текстил произвежда 35% от замърсяването с микропластмаса в световните океани и е най-големият известен източник на замърсяване на морската микропластмаса.

Made on
Tilda