Блог

В процеса на дигитализация на бизнеса държавата и фирмите трябва да са партньори, смята изпълнителният директор на ИАНМСП

Процесът на дигитализация на бизнеса е двустранен - от една страна в него трябва да участва държавата, а от друга самите малки и средни фирми. Това каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), по време на втората национална конференция за малкия и среден бизнес Smart Growth: "Трансформация 4.0" на списание BGLOBAL. БТА е медиен партньор на събитието.

По думите му задачата на държавата е дава своите инструменти, подпомагайки с финансиране и меки мерки, а фирмите да имат осъзнатост да прилагат тези мерки.
По отношение на дигитализацията на бизнеса Таков посочи, че като цяло има какво да се желае. Не сме на много лошо ниво, допълни той и посочи, че е оптимист, че компаниите все повече ще вървят по този път. 

Сред основните проблеми на този бизнес той посочи достъпността до финансиране, квалифицираните кадри, но отбеляза, че компаниите разбират необходимостта да влязат в крак с дигиталните технологии и услуги.

Таков напомни, че е приключила ваучерна схема по ресорна оперативна програма, по която подкрепа са получили 516 малки и средни фирми за различни услуги в ИКТ технологиите. Той отбеляза, че компаниите са разпръснати почти равномерно в страната и допълни, че предстоят още подобни схеми по програмата.


Made on
Tilda