Добри практики Carpe Digem

Общината в Палма де Майорка пусна специално приложение за плажовете на острова

Цел
Да осигури безопасно плажуване на местните и туристите, да дава и получава пълноценна информация в реално време за състояниеето и заетостта на плажовете, както и възможността за влизане в морето.
Услуги
Това приложение е разработено и стартирано от кметството на Палма де Майорка по време на кризата COVID-19 за контрол на плажовете и позволява на плажуващите да знаят колко пълни са плажовете на островите, преди да тръгнат. Приложението публикува също така информация в реално време за чистотата на морето, метеорологичните условия, както и информация за мерките и разпоредбите за безопасност и сигурност.
Основната цел на начинанието е да направи плажовете по-безопасни места и да следи потока от хора на плажовете на островите в реално време.
Степента на заетост е отбелязана в различни цветове: ЗЕЛЕНО: <30 процента; ЖЪЛТ: 30-60 процента - безопасно; ОРАНЖЕВ:> 60% - риск; ЧЕРВЕНО:> 90 процента - плажът ще бъде затворен.
Приложението също дава информация за възможността за къпане в морето, като показва какъв флаг е вдигна в момента, то привлича към идеята местните жителите и туристите, като им позволява те също да качват информация и не на последно място информира хората за последните местни мерки за сигурност.
Нужни Ресурси
Тази добра практика е финансирана и разработена от кметството на Палма де Майорка с мултидисциплинарен екип, работещ върху Smart City Palma, интегриран от фондация за туризма и отдел „Околна среда и плажове“.
Начална и крайна дата
Начало: Май 2020 г.
Доказателства за успех (постигнати крайни резултати)
Приложение и пилотен проект, които са изцяло в съответствие с препоръките на националната програма за интелигентни туристически дестинации. Плажуващите помагат за подобряване на наличната информация, като качват собствена информация в реално време и по този начин активно допринасят за по-безопасни плажове.

Срещнати трудности


Как да бъдат хората в безопасност на плажовете и да спазват социалното дистанциране. Друго предизвикателство е хората да качват актуална информация и да не зачитат наличната.

Допълнителна информация


Потенциал за обучение или трансфер
В днешната настояща здравна криза вярваме, че всякакви инициативи, които помагат на социалното дистанциране като тази, са чудесни. В този случай идеята е лесно преносима в други региони.
Made on
Tilda