Блог

Как стара мъжка риза се превръща в елегантна дамска пижама?


В целта си да се превърне в град, прилагащ кръгова икономика, до 2050 г., Мехелен проучва различните пътища към циркулярност, наред с тези в сектора на модата и текстила. Все повече участници в този сектор се обединяват, за да се справят с лошите условия на труд и огромното въздействие на модата върху купчината отпадъци и околната среда. Град Мехелен покани три жени предприемачи да говорят за техния принос за трайните промени в модната индустрия във Фландрия. Ян Меркс, съосновател на циркулярната лаборатория за иновации на Mechelen (CiLAB), модерира този уеб семинар, който беше част от събитието на CECI M-Fair. 
Екранна снимка от уеб семинара, където една от лекторите (Soraya) споделя снимка на хората от центъра за социална заетост, с които работи.

„Чувстваме се като пионери в кръговата икономика в една линейна реалност“, обяснява Сибил Дидерихс. Със своята марка дамски нощни облекла Joseffa и като съосновател на CiLAB, тя противоречи на течението на модела вземи-използвай-изхвърли , който все още доминира в модната индустрия. Това я свързва с Veerle Spaepen и Soraya Wancour, останалите оратори на вечерта. Веерле работи върху нови бизнес модели в модата като основател на колектив Едо и изследовател в Университета за приложни науки Томас Мор в Мехелен. А Сорая прави 100% местни и социални дизайнерски дрехи с марката си Studio Ama. Три вдъхновяващи жени с връзка към Мехелен, ясни цели и мечтата за по-устойчива и кръгова мода.


Нови бизнес модели в модата

„Когато стартирах изследователско студио през 2015 г., много се говореше за устойчиви и кръгови бизнес модели, но все още не се случи много“, обяснява Veerle Spaepen. Така тя създава библиотека за дрехи през 2016 г., където хората могат да наемат дрехи, вместо да ги притежават. Библиотеката за облекло също беше начин да се подкрепят стартиращи кръгови дизайнери, но не е отговаряла изцяло на целите както на Veerle, така и на дизайнерите.


„За дизайнерите това беше добър маркетинг, но ако в крайна сметка дрехите им не се продават или ако се повредят, стойността на дрехите намалява“, казва тя. За да може да подкрепи по-добре кръговите дизайнери, Veerle стартира Edo. С този марка тя отваря сграда в Антверпен. „Планът беше да останем една година, но ние сме там вече година и половина и вероятно ще продължим“, казва Веерле.


От елегантна риза в удобна пижама

Sibille е един от дизайнерите, които са част от колектива edo. Тя превръща мъжките ризи в небрежно нощно облекло за жени: „Избирам ризи, защото те се износват първо на яката и след това се изхвърлят, а по-голямата част от ризата все още е в добро състояние. Мъжките ризи често са изработени от качествена материя, която е фино изтъкана и мека по кожата. Перфектен материал за нощно облекло. "

За 3 години, през които марката й Joseffa е на пазара, тя е обработила около 3000 ризи, което се равнява на 700 кг текстил, който не отива на вятъра. Ако тя би произвела същото количество с нов памук, щяха да са необходими 8 милиона литра вода, да не говорим за химическото замърсяване и CO2, които се избягват чрез кръговият начин на производство.


Повторно използване и преоценка

В наши дни само 1% от текстила се рециклира. Повечето тъкани приключват живота си в пещта за изгаряне или се изнасят за други континенти, като Африка и Азия. Soraya Wancour основава Studio Ama, за да спаси тези „безполезни“ тъкани и да ги превърне в модерни дизайнерски дрехи.

„След моите проучвания за мода видях, че облеклото вече не се цени. Не както беше по времето на дядо ми, който също беше моден дизайнер.  Модната индустрия е много сложна и трудна за наблюдение. Със Студио Ама използвам повторно тъкани и давам цялата информация за дрехите, които изработвам ”, казва Сорая. Тъй като тя работи с местен център за социална заетост, няма съмнение кой произвежда дрехите. За да намери тъканите, тя работи съвместно с магазина за употребявани продукти на Mechelen Ecoso. „Наистина вярвам, че хората могат да вземат по-добри решения, когато са по- добре информирани и когато знаят произхода на дадено облекло“, добавя тя. „Прозрачността в производството е много важна.“


http://www.interregeurope.eu/ceci/news/news-article/10111/how-to-make-an-impact-with-circular-fashion/


Надяваме се, че споделяйки опита на нашите партньори ще вдъхновим производители на дрехи и в България и ще създадем възможност за превръщането на региона в едно много по-приятно място за живеене!Made on
Tilda