Блог

Докъде стигна дигитализaцията на земеделския бранш

В следващите години цифровизацията на земеделието ще бъде все по-необходима на фермерите, за да подобрят бизнеса си. Това коментира за Радио Варна Светлана Боянова - председател на Института за агростратегии и иновации и създател на първият български аграрен хъб.

Agrohub.bg е място - реално и виртуално, в което земеделците могат да се срещат, да обсъждат решения на общите си проблеми, да разберат какъв е достъпът до финансиране за тях, а разработчици да предлагат технологии, така че фермерите да могат да ги тестват. Крайната цел е да увеличим броя на земеделците с т.нар. "прецизно земеделие", но и да има възможно най-много дигитализация и цифровизация в селското стопанство, пояснява Боянова.

  • Българите, които вкараха AI, автономни машини и GPS заснимане в земеделието на няколко държави
  • Българи се наредиха сред 10-те най-въздействащи иноватори в земеделието

Инстититутът за агростратегии и иновации е единствената българска организация, част от европейския консорциум „Support Facility for Innovation and Knowledge exchange”, който действа като посредник в рамките на мрежата за Европейско партньорство за иновации за селскостопанска продуктивност и устойчивост.

От средата на юли agrohub.bg започна поредица от безплатни семинари за „умно земеделие“.

  • Дигитализацията в земеделието излиза на дневен ред
  • Климатичните политики са много повече от регулация
Made on
Tilda