Блог

На каква възраст паметта ни е най-добра и с каква храна да я поддържаме?

Според учените хората разполагат с най-добра памет, когато са на 20-годишна възраст. След това постепенно паметта намалява, но има някои неща, които можем да направим, за да я поддържаме свежа за по-дълго време. Например, можем да се храним с по-големи количества мазна риба.

Леката загуба на памет е нормална последица от стареенето. Мозъкът, подобно на кожата и всички други органи, остарява. Може да се изненадате, когато внезапно на четиридесетте си години не можете да си спомните някои подробности. Но не се страхувайте, това е нормално. Всъщност паметта ни е в най-добрия си вид на двадесет години и след това бавно намалява. Обикновено хората в началото на четиридесетте забелязват първите промени в паметта си, пише zdrave.to.

Добрата новина е, че с промени в диетата стареенето на мозъка може да се забави. Коя е най-важната промяна, която можете да направите? Включете хранителни вещества като омега-3 мастни киселини във вашата диета.

Омега-3 мастните киселини са най-добрите хранителни вещества за здравето на мозъка и затова мазната риба е най-добрата храна за предотвратяване на загуба на паметта. Сьомгата, скумрията, рибата тон и херингата имат най-високи нива на омега-3 мастни киселини сред естествените храни. Ето защо експертите предлагат да ги включите в диетата си за по-добро здраве на мозъка.

Мазната риба е най-добрата храна за предотвратяване на загуба на памет поради омега-3 мастни киселини. Ползите от тях обаче не спират само с мозъка. Именно тези видове мазнини са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, помагат за поддържане на нивата на триглицеридите (мазнини в кръвта) и могат да намалят симптомите на артрит.

Всъщност вашият мозък съдържа много мастни клетки и много от тях са направени именно от омега-3 мастни киселини. Което означава, че помагат за поддържането на мозъка чрез изграждане на клетки, което е от ключово значение за когнитивното здраве, паметта и общата мозъчна функция.

Made on
Tilda