Блог

В Бургас демонстрираха модерни технологии за документиране и дигитализация на културното наследство

Представители на библиотеки, музеи, галерии, архиви и различни изследователски институции от Бургас и региона взеха участие в семинар, посветен на документирането и дигитализацията на културното наследство. На форума, организиран от бургаския музей, гост бе историкът и режисьор Емил Михов, който е основател на на продуцентска къща, занимаваща се с изработка на мултимедийни и филмови продукти в сферата на културният туризъм и реклама.

„През годините с моите колеги развихме една лаборатория за модерните технологии в сферата на културата - виртуални очила, VR, холограми. Целта е по-качествено представяне на експонати, ритуали и традиции, за да увлечем младото поколение, тъй като културата е и образование, и възпитание“ - казва Емил Михов.

Той дава пример с една келтска гривна, изложена в наш музей, към която никой от посетителите не проявявал интерес. Затова с екипа му направили холограма с актьори, които изпълнявали ролята на древните келти - преди да влязат в бой се боядисвали с червена боя и слагали гривната на врата, подобно на днешните военни пагони. Интересът към артефакта нараснал неимоверно.

Дигиталните изображения са толкова убедителни, че в един друг музей, докато представяли на входа му холограма с дим, пристигнали пожарникарите!

Размерът на холограмите практически няма ограничение. Един от плюсовете на новите технологии е, че те се разработват индивидуално за всеки обект и разказват за експоната без да го променят. 


Made on
Tilda