Блог

Текстилът получава нов шанс в живота - история на хартиена торбичка

Сътрудничеството между Lindström и Painovoima помага за решаването на проблема с рециклирането с текстил, което води до създаването на например пощенски картички и хартиени торби.

„Здравейте  ... Преди бях памучна кърпа и хората ме използваха, за да си изсушат ръцете. Семейство Линдстрьом ми даде втори шанс и сега гледам на света от различен ъгъл като хартиена торбичка ”, заявява нова, както и стара, хартиена торба в уникален цвят."

Желаете да чуете повече от историята?


Грижата за нашата планета и намаляването на количеството текстилни отпадъци е обща цел за всички нас. Използването на стар текстил за създаване на нещо ново, вместо да се изгаря в енергия, не е нова процедура. Но синтетичните смесени материали, които често се използват в работното облекло на Lindström, за да се увеличи тяхната издръжливост, не са толкова лесни за рециклиране. Възможността да се създаде нещо различно, особено хартия, от използвано работно облекло със синтетичен текстил беше нещо ново и иновативно, водещо до нов живот и истории.  

От  кърпа до готова хартиена торбичка
Всичко започва с кърпа. Обслужване в продължение на години на нашите клиенти, първо произведени, след това поръчани, доставени, използвани, измити, използвани отново, измити ... Използванакърпа, която стига до края на съществуването си. Или пък може би не? Производителят на печат Пека Литманен имал визия и  се свързал с Линдстрьом, от когото поискал използван памук на път за рециклиране. Материалът на ролките за кърпи работеше перфектно и от него бяха създадени пощенски картички. Но въпросът е бил: възможно ли е да се създаде хартия от синтетичен текстил, с памук и полиестер?

„Нека го направим и да помислим след това“, помислил си Литманен и приел предизвикателството. Това довело до старите тениски, които получили нов живот като хартиени торбички и пощенски картички. Чантата може да побере тегло от няколко килограма, което означава множество различни начини за използването й и множество различни ъгли, от които торбата може да гледа на света. Пътуването с чантата още не е приключило. Къде би могло да отиде по-нататък?

Светлото бъдеще на хартиена торба
Чантата с история зад нея е идеална, например, когато човек иска да подари подарък за служители и клиенти. Обикновено хартиените торбички за носене на подарък се купуват прибързано и без много да се замислят: сега чантата може да бъде част от целия подарък, като го покрива и предпазва по смислен и обмислен начин. Дори уникалният му цвят идва от използвана тениска. Можете да напишете персонализирана бележка на чантата за вашите служители, като им давате подарък и благодарите за добре свършената работа. Когато се разделяте с потенциален клиент, дайте им подаръчна торбичка с вдъхновяващо послание и споделете историята на тази чанта.

Сега чантата също има възможност да помогне на обществото чрез Painovoima. Хората с увреждания, имигрантите и студентите са участвали в процеса на изработване на тези хартиени торбички по много различни начини. Хората с увреждания се радват на успокояващ ефект от раздробяването на тъканите, а имигрантите имат нов начин на изучаване на езика, докато работят.
„Материалът се развива още повече и сега се комбинира с пластмаса. С този тип материал можем да създаваме продукти от саксия до мебели ”, казва Литманен, предлагайки опции след опции. В момента най-жизнеспособният вариант за бизнеса е да се използва материалът като опаковъчен материал. Спестяване на земни ресурси и хубав външен вид, изобщо не е лош избор, нали? Тези стъпки на една хартиена торба показват безкрайните възможности за рециклиране, увеличавайки надеждата за по-добро утре.

https://lindstromgroup.com/article/story-of-a-paper-bag/
http://www.interregeurope.eu/ceci/
Made on
Tilda