Блог

Над 6000 тона текстилни отпадъци бяха събрани от контейнерите за дрехи у нас

Можем да се похвалим, че в България имаме близо 30 години опит в управлението и оползотворяването на текстилни отпадъци и сортировъчни центрове, които подготвят за повторна употреба текстилни артикули, които вече не са ни необходими. А от скоро ще имаме и мощности за рециклиране на текстил. Това показва, че в този сектор можем да покажем доста добри резултати дори преди да са влезли в сила сериозни законови изисквания, коментира Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ в TexCycle, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

През 2018 година стартирахме първите системи съвместно с български общини за разделно събиране на текстилни отпадъци. Дрехите не бива да завършват на сметищата и чудесна възможност да се отървем по екологичен начин от тях е като се използват контейнерите за разделно събиране на текстил, категорична бе Желева.

„Вече обслужваме около 280 контейнера в близо 40 населени места, а намерението ни е да покрием цялата страна”.

От началото на нашата работа през 2018 година сме събрали над 6000 тона текстилни отпадъци.

„Определено има интерес и контейнерите имат сериозна събираемост на месец, което е добър показател и дава сигнал, че има възможност за развитие на тези системи”.

След като попадне в контейнера за текстилни отпадъци, дрехата пристига в сортировъчен център, където работят над 300 души, които преглеждат и сортират всяка дреха. Целта е наистина всичко, което е годно за повторна употреба, да достигне някъде, където би могло да се използва. Тази част от текстилните материали, която не е годна за повторна употреба, преминава през друг етап на сортиране – по материя, по цвят, по начин на изработка на плата, за да бъде максимална част от тези отпадъци рециклирана. И рециклирането се случва или като производство на памучни парцали, или механично рециклиране, в което текстилът се превръща във вторични влакна, които могат да се използват както за нови нишки, така и за продукти от нетъкан текстил, разказа Желева.

„Нищо не се депонира от събраното разделно като текстилни артикули”, подчерта събеседникът.

Европейската комисия определи текстилната индустрия като една от ключовите за преход към кръгова икономика. Това оказа натиск върху нея тя да започне да работи по един по-устойчив начин. Това трябва да се случи още от етапа на дизайн на продуктите, самите продукти да бъдат по-дълготрайни и да бъдат рециклируеми. След това е важно потребителското поведение – колко използване ние като потребители и какво правим в края на жизнения цикъл на дрехата, обясни Желева.

Напоследък хората започнаха да мислят в посока на опазване на околната среда и и че има по-екологични алтернативи - например закупуване на дрехи втора употреба.

„Ако до скоро това се разглеждаше като избор от гледна точка на цената, то сега все повече сред по-младото поколение в по-западните страни това се разглежда като екологичен избор”, посочи събеседникът.
Made on
Tilda