Блог

Мирчев: Нужна е тотална дигитализация на всички процеси в КАТ

„КАТ-София, 29.12.2022 г. Малко след 07:30 часа сутринта. Нареждам се на опашка за смяна на голям талон /безумна услуга/. Какво заварвам – огромна опашка /зад мен имаше още толкова хора/, хаос /свършва термохартията на машините за издаване на номера за ред и 30 мин. служителите не могат да намерят нова ролка/, мръзнещи хора, неадекватно работно време. Какво е КАТ днес – Изключително слаба организация, почти нулево наличие на електронни услуги. Неработещи машини за издаване на номер за ред. Поне час се чака за елементарни услуги, които трябва да са налични онлайн.“


Това коментира депутатът от „Демократична България“ /ДБ/ Ивайло Мирчев във Facebook. Според него нищо не се е променило в КАТ в последните „5, 10, 15 или 20 години“ и всеки казвал, че нищо не зависи от него, не е отговорен, а отговорникът го нямало.

„Преди години бях предложил на КАТ с колегите ми безплатно да им разработим софтуерна система, за да си оптимизират работата. Нулев интерес. 7 месеца участвахме в управлението на страната – предложихме всички възможни промени, за да преминем към бърза електронизация. Получихме тотален отпор от МВР администрацията и от „10 реки вода защо не могат да се случат нещата“, неколкократно вкарваме в парламента промени в законите, с които бюрокрацията да бъде значително намалена – „мижав интерес“. Божидар Божанов създаде работна група за оптимизация на процесите по регистрация на автомобил заедно с КАТ и МОСВ. След като правителството беше свалено, напредък няма.“, пише още политикът в социалната мрежа.

Според Мирчев е необходима тотална дигитализация на всички процеси, както и да няма процес, който да се решава по аналогов път. За целта е нужна воля и силно управление, а не само добри намерения и законови предложения, категоричен е той. В резултат на това той, ген. Атанас Атанасов и и Божидар Божанов стартират серия парламентарни инициативи:

  1. Изслушване в Народното събрание на вътрешния министър, шефа на КАТ и всички отговорни за това процесът на дигитализация да се случи. Иницииране на изменение на Наредбата за платено паркиране на Столичния общински съвет с цел отпадане на нуждата от смяна на талон на автомобил при смяна на адрес в рамките на София. В момента наредбата не отговаря на принципите на електронното управление.
  2. Публично обявяване на всички наши законодателни инициативи, които отлежават „на трупчета“ в парламентарни комисии и търсене на отговор от отговорните защо това буксува.
  3. Организиране на серия срещи с неправителствени организации за максимално форсиране на тези процеси.
  4. Срещите с администрацията, която обикновено спъва процеса по дигитализация ще бъдат отворени за медии, граждани и НПО.

За резултатите от „Демократична България“ регулярно ще дават публичен отчет.
„Голямата ни цел – в рамките на 12 месеца всички услуги в КАТ да бъдат електронни, да не се налага хора да висят по опашки, да се редят на гишета и да се стига до абсурди някой 30 мин. да не може да намери ролка термохартия. Махане на всички талони, хартии, разхождане на граждани по гишета, абсолютно автоматизиран процес по смяна на шофьорска книжка и плащане на глоби.“, заключи Мирчев.
Made on
Tilda