Добри практики CECI

Социален гардероб!?

Тази добра практика идва от испанския регион Арагон.


Социалният гардероб на Utebo рециклира дрехи, дарени от гражданите и бизнеса на града и ги предлага на семейства в нужда.

Гардеробът на Utebo е гражданска инициатива и получава подкрепата на градския съвет. Социалният гардероб се управлява от доброволци, наблюдавани от служителите на общинската социална служба, които оценяват нуждата на семействата от облекло и предоставят ваучер с дата и час за събиране на гардероба. Хората, които искат да получат помощ, са записани в електронна система за регистрация, използвана за организиране на дарения за дрехи.

Дрехите се събират в многофункционалния център Utebo, който служи като зона за съхранение и обработка. Съоръжението, с 317 м2, е в общинска сграда и има рецепция, съблекалня, заседателна зала, зона за съхранение и пералня.

Дрехи, обувки, одеяла, спално бельо, бельо, чанти и куфари се получават в центъра за събиране и се "поставят под карантина" за 7 дни. Доброволците разделят дрехите на носими за възрастни и деца, и ако е необходимо, те се почистват и ремонтират. Текстилът, който не може да се поправя, се дарява на неправителствена организация, която работи в програми за рециклиране на текстил и социално включване, която превръща неизползваемия текстил в сурови тъкани.

Общинският съвет информира за инициативата чрез социални медии, плакати и техния уебсайт, за да привлече както дарители, така и потребители.

Необходими ресурси

20 доброволци се грижат за приемане на дрехи, поправка и доставка, като отделят 10 часа седмично. Докато 4 общински социални работници оценяват нуждите на семейството от облекло, като част от работата им, с 2 часа на седмица (средна годишна заплата от 22 000 евро). Няма други разходи, тъй като съоръжението е в общинска сграда.

Доказателство за успех

През 2019 г. този проект помогна на почти 600 семейства да намерят необходимите дрехи. Броят им се е увеличил през 2020 г. поради кризата, причинена от COVID-19 и се очаква да нарасне и през 2021 г. Годишно около 500 кг дрехи се даряват от граждани на Utebo, само 7% се губят и отиват на депото.
Друг успех е участието на доброволци, които изпълняват всички задачи, което е добър пример за участието на гражданите в кръгова икономика.

Възникнали трудности

Трудностите идват от управлението и третирането на големия обем получени дрехи, което отнема много време и е тежка задача за доброволците. Освен това повечето дрехи се нуждаят от някакъв вид ремонт и фиксиране. По този начин някои от доброволците трябва да имат известен опит в ремонта на дрехи.

Потенциал за учене или трансфер

Тази инициатива помага за предотвратяване на текстилните отпадъци, които са високи поради бързата мода и масовата консумация. Рециклирането на текстил е нарастваща тенденция, социалният гардероб е пример за това как да се насърчи поправянето и възстановяването на текстил чрез сътрудничество между гражданите и публичния сектор.
Текстилните отпадъци са често срещан и глобален проблем. Тази инициатива може да бъде прехвърлена във всеки друг град в Испания и Европа; тъй като това се прави с работата на доброволци, разходите не са високи.
Тази дейност има две много задоволителни предимства, първото е да помогне на хората в риск и с ниски доходи, второто е да се избегне генерирането на текстилни отпадъци.
Made on
Tilda