Блог

Варненската “Академия за рециклиращо изкуство” търси еко-предприемачи

Варненската фондация “Академия за рециклиращо изкуство” започва новата 2022 година с ново начинание, което са нарекли “Зелен творчески кръг”. Проектът цели да привлече и популяризира български творци и предприемачи, които използват отпадъчни материали и опаковки за многократна употреба.

Търсим творци, за да им покажем, че отпадъчните материали могат да бъдат материали за творчество. Да покажем на цялото общество, че отпадъчният материал може да бъде и ресурс. Очакваме творците да подкрепят структурата, която сме избрали. До края на февруари могат да се регистрират хора от цялата страна. Хора, които обичат да творят, разказа за Радио Варна основателят на академията Наталия Николова.
Ще изработваме различни неща с приложение в дома, плетен текстил, играчки и различни предмети.

Какво е #GreenArtCircle ?
GreenArtCircle е проект в подкрепа на български артисти и предприемачи, които използват отпадъчни материали и опаковки за многократна употреба. 
Академия за Рециклиращо изкуство цели да покаже на артистите и малките предприемачи, че можем да го правим и така!

Ще помогнем на българските артисти да видят потенциал в отпадъчните опаковки като ги включат в своето изкуство и го надградят давайки му социална ангажираност. Освен артисти, ние включваме и малки производители, които  решават да преизползват своите опаковки както и да приемат подходящи такива, давайки им втори шанс. В #GreenArtCircle имат възможност да се включат около 20 участници, които ще получат от академията популяризиране на своето "Рециклиращо изкуство" в рамките на проекта. 

Ние от академията ще подкрепим артистите, малките производители и предприемачи, като им помогнем да:
1 - изградят работещ механизъм за събиране на старите си опаковки за повторно използване, както и да се сдобият с нови, на които ще дадат втори шанс;
2 -  създадат контакти с по-големи производители и индустрии с цел претворяване на техните остатъчни материали като текстилни парченца и други, които могат  да се превърнат в творения (играчки, картини, пана, мебели и др.)
3 -  използват своите собствени отпадъчни опаковки включвайки ги в своето "Рециклиращо изкуство";
4 - всеки от 20-те участници ще получи възможност за маркетинг на своето изкуство създадено и съобразено с целите на  проект   # GreenArtCircle.

Какво ще очакваме от артистите по време на проекта?
- За да покажем ползите от проекта  ще се проведат интервюта с всички артисти и предприемачи "Защо са се включили в това предизвикателство и Защо то е важно"? 
- Периодични видеа и снимки от производствения им процес.
- Да споделят със своята аудитория "Защо е важно да обръщаме внимание на Зелената кръгова икономика".

Какво друго включва  #GreenArtCircle ?
Проектът включва отново и традиционните събития за размяна на вещи като дрехи, книги, детски играчки и настолни игри. Ще включим и акция по почистване на замърсени райони, както и събитие по залесяване. Дейностите ще се провеждат поетапно през годината до края на месец октомври. Информация за тях ще откриете в страницата ни във фейсбук в раздел "събития". Повече снимки, статии и други полезни връзки ще откриете в събитието във фейсбук. Пълните условия как да се включите може да откриете тук: Как да се включа?

Краен срок за набиране на участници
28.02.2022 г.
Made on
Tilda