Блог

Алтернативните протеини - това ли е новата революция?

Продоволствената сигурност е сред водещите теми в световния дневен ред и в този контекст е важно не само да се оптимизират съществуващите доставки, но също така и да бъдат намерени нови източници на хранителни вещества.

Сред множеството видове алтернативни протеини, които биха могли да допринесат за изхранването на планетата, могат да се посочат т. нар. "месо на растителна основа" (което на практика се произвежда от зеленчуци), микроклетки (базирани на гъби), месо от стволови клетки (което представлява месо, произведено в лаборатория), храна на базата на насекоми, както и още много, които излизат на пазара, разказва Марсенак.
Като храна за хора насекомите не са особено популярни в Европа и вероятно още дълго няма да бъдат, тъй като в това отношение съществуват твърде много културни бариери. Има обаче страни в Азия, в Африка, където те се използват широко за тази цел.
Нека вземем предвид примера със сушито, което идва от Япония и преди 40 години е било непознато на Запад. Сега обаче всички ядат суши, защото е доста естествена храна. Подобни промени изискват време, но може би след 40 години ще обсъждаме как яденето на насекоми е нормално, според предприемача.

По думите му обаче що се отнася до храната за животни, насекомите вече отдавна са приет и популярен продукт, много по-близък до естествената диета на домашни животни, като пилетата например, отколкото храни, като соята.

При домашни любимци, като кучета и котки, също се наблюдава положително влияние на приема на протеини от насекоми – по-добро състояние на чревния тракт, по-здрава кожа и други положителни ефекти за здравето.

Този тип производство е обект на строги регулации, като Европейският орган за безопасност на храните от години събира данни за използването на протеини, базирани на насекоми, и е стигнал до заключение, че подобни продукти са безопасни, подчертава Марсенак.

Трябва да се отбележи също така, че този сектор е пример за кръгова икономика - той използва отпадни продукти от други производства, не отделя въглеродни емисии, няма отпадни води, а остатъчните му продукти са изключително ефективен почвен подобрител.
България е в уникална позиция да заеме водещо място на този все още възникващ пазар - тя е селскостопанска страна, с много добре обучени кадри, много хора, които разбират необходимостта от борба с климатичните промени, и би могла да се утвърди като една от водещите страни на Балканите и дори в Централна и Източна Европа в тази сфера.
Това би дало възможност за развитие на изследователска и развойна дейност, създаване на работни места с висока стойност, както и да се помогне на други страни да развият този нов вид сектор на алтернативните протеини, подчертава Марсенак.

"Насекомо" АД е компания, която работи от пет години с цел да развива кръгов икономически модел и да помага на този иновационен сектор да расте. Тя разработва технологии, чрез които да се преработват продуктите от насекоми, развива ноу-хау и решения, основаващи се на данни, които предлага като единен пакет на предприемачи, които искат да произвеждат протеини от насекоми.

Плановете на компанията да изгради "промишлен демонстратор" край София в миналото предизвикаха обществено недоволство, което, според Марсенак, е нормална реакция, тъй като иновациите винаги са източник на страхове и притеснения.

Компанията обаче се опитва да успокои тези страхове чрез множество инициативи – разяснителни кампании, посещения на желаещите из съоръженията й, посещения в училища и др. Производството е от изключително затворен тип, т.нар. "кутия-в кутия-в кутия", но дори насекоми случайно да излязат извън тях, те не могат да оцелеят дълго.
Конкретното насекомо, от което се интересуваме, е черна муха войник – това е тропическо насекомо с жизнен цикъл като възрастен екземпляр от едва 4 дни, което не може да оцелее дълго в местните условия, нито да премине големи разстояния. То няма уста, така че не може да хапе и разнася болести, нито да пие и да трупа енергия. На практика няма рискове, пояснява Марсенак.

Задава се нова революция и нека се възползваме от нея, призовава предприемачът.

Made on
Tilda