Блог

Ще въведе ли ред бъдещият закон за браншовите организации в земеделието?

Изчете срокът за обществено обсъждане на проекта за закон за браншовите организации в земеделието. Законът се чака от години. Работодателските организации реагираха бурно на представения проект.

Този закон реално показва критериите за представителност на една организация, ще въведе ред в браншовите организации в земеделието, смята Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Практика от много години насам е "двама живеещи на семейни начала да представляват три организации без членове", отбеляза той. "Не знаят къде се намират, но много викат."

Критериите в закона са занижени, смята Костадинов. По думите му "ако не можеш да изпълниш 7 областни града с по седем члена, каква национална организация си".
"Двама се скарат, правят организация и се получава един голям бардак", описа сегашната ситуация Костадинов.

"15-16 или 17 пчеларски организации, 5-6 овощарски организации – това е проблемът при нас – егото на много от представляващите организациите", обясни той в предаването "Преди всички".

Ако настъпи едно обединение между сега съществуващите организации, всеки бранш ще има представителна организация, заяви Костадинов.

Голяма част от производителите все още подценяват необходимостта да плащат членски внос и искат наготово да се възползват от направеното, открои друг проблем Костадин Костадинов.

"В момента е пожелание. Пожелание стават много рядко в България нещата."
Made on
Tilda