Блог

В мащабна кампания садят един милион дървета

Четирима словенци продават гривни, за да финансират амбициозната операция в девет държави


Ние сме четирима млади словенци, които искат да засадят един милион дървета. Всяка минута от нашата планета изчезват горски площи с размера на 27 футболни игрища. Ако не направим нещо, ще доведем планетата си до ръба на изчезването през следващите 100 години.

 Това пишат инициаторите на кампанията, които са намерили интересен начин за финансиране на начинанието - проекта TREECELET. В специална платформа те продават модерни, ръчно изработени гривни, със средствата от които засаждат дървета.

Всяка гривна засажда 3-5 дървета, тя е кръстена на местоположението на засадените от дарителя дървета. По този начин всеки може да избере местоположението на засадените дървета. Например, ако изберете гривната Amazonia, ще засадите дървета в Амазонската екваториална гора.

Всички събрани средства от продажбите се използват за засаждане на дървета. Ентусиастите отглеждат сами собствени дървета, засаждат ги и ги наблюдават, за да растат пълноценно.

В момента засаждат дървета на девет места по света: Словения, Индонезия, Мадагаскар, Кения, Хаити, Амазонската екваториална гора, Калифорния, Танзания и Австралия.

От 2019 г. до днешна дата начинанието се радва на 42 316 поддръжници, засадени са близо 503 000 дървета, съобщават организаторите. Целта е изпълнена на половина.

 Повече информация може да намерите тук https://treecelet.bg/
Made on
Tilda