Добри практики CECI

CreoKit развива въображението на децата и спасява неизползвани материали от боклука

CreoKit е създаден като част от Free material project, чиято основна идея е да даде живот на неизползвани материали, такива, които някой друг счита за отпадък. С други думи - части и материали, които иначе биха завършили като отпадъци. Екипът, разработил CreoKit, се надява идеята да помогне за намаляването на отпадъците и да подкрепи техническото образование за децата.
CreoKit е креативен дървен строителен комплект за деца над пет години, който използва дървена пръчка с диаметър 8 мм (която първоначално е била отпадък от производството на стрели за стрелба с лък) като основен строителен елемент. Съдържанието на комплекта са пластмасови сегменти с магнит, стоманени топки, струни и ръчна резачка, която се използва за рязане на дървени пръчки. Целта е да се построи конструкция според инструкциите с помощта на детското въображение.
Уникалността на комплекта се състои в съчетанието на смислената употреба на отпадъците и насърчаване на креативността. Комплектът има за цел да отдели децата „от екраните“ и да им даде инструмент да реализират идеите си, като научат нещо в процеса. Историята на комплекта насърчава екологично мислене на децата, което е изключително важно днес.
Материалите, които са използвани за CreoKit - силикон, дърво, магнити, PET материал за 3D принтери.

Необходими ресурси
Първоначалната инвестиция за производство на пилотната бройка е 5500 евро от Моравско-Силезийския регион. Първоначално в проекта са участвали около петима души, а днес само двама се грижат за него. Един CreoKit струва около 15 евро.
Доказателство за успех
Досега са продадени около 30 броя. Тази година производството трябва да се увеличи. CreoKit претърпя промени след бележки на първите клиенти.
Обратна връзка от потребителите - тествахме CreoKit в училищата с ученици, изучаващи специална педагогика.
Срещнати трудности
Разработката беше прецизна и отне доста дълго време. По време на тестването не всички деца откриха правилния начин да използват резачката за дърва, включена в комплекта. Впоследствие тя трябваше да бъде адаптирана така, че да отговаря по-добре на децата. Освен това трябваше да се намали теглото на крепежните елементи.
Потенциал за учене или трансфер
CreoKit е чудесен пример за кръгова икономика. Компанията, която прави стрели с лък, има много отпадъци. За да няма неизползваем отпадък от изработването на лъкове, например, разработчикът на CreoKit купува този материал и го прекроява за комплекта.

Made on
Tilda