Блог

От стара изоставена индустриална зона - в център на науката, кънтящ с детски смях!

Индустриална архитектура, образование, история, култура,технологии -всичко това на едно място


Нека ви запознаем с Dolní Vitkovice (или както накратко обичат да го наричат DOV), уникалното място, което е служило за добив на черни въглища и производство на сурова стомана между 1828 и 1998 г. Това е началото на уникалното място за тежко промишлено производство, което дотогава е било безпрецедентно в Европа. Понастоящем индустриалният гигант се е превърнал в не по-малко уникален образователен, културен и социален център с обхват извън границите на страната.

Те предлагат турове, с които могат да се разгледат помещенията на бивша мина за черни въглища Хлубина. Екскурзовод обяснява за действителното добиване на въглища, както и за процесите на превръщането му в кокс и използването му в взривна пещ. Те показват и наскоро реконструираните ни сгради в района, които служат като страхотен културен център, известен като Хлубина, или бившата кокова батерия, която сега се нарича KOX, и разказват повече за производството на чугун.


Има по нещо и за феновете на адрелина! Надстройката на взривната пещ № 1 с изглед към Острава и планините Бескиди ги очаква. Всяка неделя може да се посети  и многофункционалната аудитория Гонг, построена в бивш държач за газ от 1924 година.


Всички чуждестранни посетители могат да използват техния mp3 аудиогид за обиколката A; аудиото, което е идентично с коментара на ръководството, е достъпно на английски, немски и полски език.


Сега ще ви представим какво може да видите в Долни Витковице:


1. Център за наука и технологииОбразованието и популяризирането на науката са темите на Научно-технологичния център, проектиран от главния архитект Йозеф Плескот и открит през септември 2014 г. Поразителната огледална фасада крие четири постоянни интерактивни изложби: Детски свят, Свят на науката и изобретенията, Свят на Цивилизация и свят на природата.


Над 200 интерактивни експоната очакват посетителите! Те могат да  ги изпробват, да се забавляват с тях и да научат нещо ново от тях. Всеки ще прекара добре времете си там, независимо от възрастта. Центърът за наука и технологии е отворен за обществеността, но също така и за училища, предлагайки образователни програми, които се провеждат в техните класни стаи, лаборатории и стаи за работилници.За да получат пълното изживяване, 3D кино е част от сградата и предлага удобни места за 194 души, огромен прожекционен екран (18 * 10 м) и документални филми за природата и науката на BBC. Театърът на науката  представя научни лабораторни експерименти отблизо и лично, а фоайето в залата е запазено за изложби, които се сменят всеки месец. 


3D кино, на в което посетителите могат да гледат документални филми за природата и науката


2. Болтовата кула 


Това, което виждате на снимката е така наречаната Bolt Tower (болтовата кула). 
В миналото всеки ден в недрата на доменната пещ № 1 са се произвеждали до 1 200 тона чугун. Днес посетителите правят обиколки там, и минават през процеса на производство на желязо.


Уникалната, над двадесет метра висока надстройка на Доменна пещ No1, се издига на височина от близо 80 метра. Твърдото ядро ​​е изградено от стомана и има асансьор, вита стълба и убежище за посетителите. Външният мост, обвит около стъкления цилиндър, окачен на оригиналната конструкция на доменната пещ, свързва отделните високи нива. Палубата за наблюдение на покрива, оборудвана с телескопи, носи на посетителите изключителни гледки към Витковице, самата Острава, но също така и към далечни околности с пленителния хоризонт на Бескиди.

3. Център за наука и технологии U6

В сърцето на индустриалния гигант на Долни Витковице, VI. Енергия

център може да разкриете тайните на технологията и се разходите по алеята, за да се запознаете с напредъка от индустриалната революция чак до наши дни.Технологията може да се изпробва благодарение на интерактивността на цялото изложение. Те предлагат пътешествие към  един съвсем друг свят, в който посетителите тестват и развиват креативността и знанията си.


В центъра се провеждат и странични програми, на които може да видите страхотни експерименти или да участвате в занаяти.


4. Детски свят


Изложбата е предназначена за по-малки деца на възраст 2-8 години, които трябва да бъдат придружени от възрастен. За да може и възрастните да се забавляват, а не просто да седят наоколо и да гледат как децата им играят, те са измислили как  да участват и те в дейностите. Кондензирали са света на възрастните на 950 м2 и са нагласили всичко за децата.


Детският свят прилича на селски пейзаж с ферма и животни, но също така е като малък град със строителна площадка, автосервиз, лекарски кабинет, щанд за хранителни стоки, кухня и перално помещение. В средата на всичко има поляна с дърво, където децата могат да тичат наоколо.Разполагат и с традиционните играчки като велосипеди за баланс, градивни елементи, пясъчник или пързалка. Родителите на най-малките деца имат кът за смяна на памперси или кърмене, има и малки тоалетни за децата.


5. ГонгИндустриална сграда превърната в забележителен многофункционален център.


Тук се обучават студенти от университета,  провеждат се международни конференции и конгреси,бизнес семинари, курсове за обучение на служители и / или художествени изложби. Всичко това е възможно благодарение на уникална пространствена подредба, капацитет и съвременна аудио-визуална технология.


6. Музеят на Милан Добеш

Намира се в приземния етаж на  Гонг и  е разделен на седем сегмента. Той служи като чудесен пример за великолепната работа на международно признатия архитект Йозеф Плескот, който е изиграл значителна роля в цялостната визия на помещенията на Dolní Vitkovice.


Ключовата мисия на музея е да се грижи за колекцията от произведения на изкуството на Милан Добеш, който е един от водещите европейски художници в областта на изкуството и динамичния конструктивизъм. Освен неговите произведения на изкуството, музеят провежда временни изложби, за да демонстрира творбите на съвременни художници. Музеят се опитва да направи съвременното изкуство достъпно и достъпно както за чешки, така и за чуждестранни посетители.


7. Парк Ландек

Бивш рудник, който днес представя минната история, и е място за спорт, релакс и лагеруване.


Най-старата шахтна шахта в Острава, мина Anselm, е превърната в най-големия минен музей в Чешката република преди повече от 25 години. Обширните подземни пътеки разкриват тайните на автентичната минна среда.


Свързването на минния музей като технически паметник с местоположението на Ландек като национална природна забележителност с оживена флора и фауна, прави района на Ландек изключително интересно и привлекателно местоположение.


Паркът Landek е популярно място за семейства с деца, както и за училища, любители на историята и хора, които обичат да се занимават с активни дейностите. Казват, че "ако не сте били в Ландек, не сте били в Острава".


И това дори не е всичко! Разгледайте повече в уебсайта им и гледайте това кратко клипче, което представя уникалното място: 


Нека изпозлваме примера от Чехия за вдъхновение и приложим нещо подобно и във Варна!


Всичко това научихме от партньорите ни от Острава, по време на семинара по проект Interreg Europe CECI.

Може да прочетете повече за него на български тук!

Made on
Tilda