Новини

"От боклук към ресурс - вдъхновяващи бизнес идеи" - Interreg Europe CECI

На 08.05.2021, в 11ч, в HashtagStudio Варна, екипът на Бизнес Агенция организира безплатно събитие за гражданите, на което представи успешни устойчиви бизнеси от цял свят и добри практики от партньорите по Interreg Europe CECI. Регистрирани за събитието бяха 35 човека, на събитието присъстваха 27 човека - останалите се включиха онлайн, гледайки предаването на живо във Фейсбук страницата на агенцията. Присъстваха представители от Община Варна и от Институт Кръгова Икономика, докторант в СУ - "Устойчиво поведение" както и млади предприемачи, които вече развиват устойчив бизнес.
Силвия Щумпф откри семинара с представяне на Бизнес Агенция и проекта CECI.
След това започна представянето на добри практики и устойчиви малки бизнеси от цял свят. Подрани бяха идеи, прилагащи кръгов метод на производство, които са напълно приложими и на български територии. Представените бизнеси, бяха разделени в следните категории: 
1. Производство и опаковки
2. Ремонт, повторна употреба, удължаване на живота. 
3. Отпадъци.
4. Консултации.
5. Дизайн.
6. Търговия.
Експертът Силвия Щумпф представи на първо място платформата REPACK - многократни oпаковки за онлайн продажби, а след това системата от умни капсули, които превръщат пазаренето в устойчива дейност - MIWA. Преминавайки към втора категория - ремонт, бяха презентирани така наречените Restart Parties, на които хората се учат как да поправят своите стари и по-бавни устройства и междувременно с това се забавляват! След което бе споделена и една идея за преработка на стари работни дрехи и тяхното превръщане в торбички за многократна употреба. От текстил фокусът се премести в пластмаса и Силвия Щумпф разказа за инициативата в Индия пластмасата да се събира, преработва и добавя към асфалта, а след това и за мебелите RYPE, които са изработени от стари излишни вещи. Друг такъв пример беше и дейността на Eco-Oh!, които въвличат гражданите в кръговата икономика като произвеждат нови продукти за общо ползване като например пейки, саксии, маси за пикник, сигнални стълбове и още много други. Също толкова важна тема беше тази за отпадъците. Един пример за участие на гражданите в кръговата икономика е  приложението за телефон GREENBIN, с което потребителите получават точки за намаление в магазини, когато изхвърлят боклука си в правилния контейнер. След това беше представено първото приложение, с което хората споделят храна със съседите си - OLIO Друга апликация за телефон, която беше презентирана е ResQ App - тя "спасява” излишната храна от ресторантите и ги предлага на намалени цени във Финландия. След ResQ бе представен и български вариант - FoodObox, който съвсем скоро ще може да бъде изтеглен от Google Play! 
Освен такъв вид услуги, бяха представени и агенции, които предлагат консултации, свързани с прилагането на кръгов метод на производство в различни дейности. Започнахме с Rethink Resource, които внедряват най-добрите възможни иновации чрез прецизиране на промишлените странични потоци, а след това представихме и едно социално предприятие,  което насърчава устойчивостта - Alter Labs - предприятието организира събития, на които представя различни практики за прилагане на устойчивост в разнообразни сфери.
Не по-малко важен е дизайна в кръговата икономика. Имайки предвид, че има голямо изоболие от вече развити бизнеси в тази сфера, Силвия Щумпф представи TEEMILL Platform - безплатна платформа за предприемачи, произвеждащи устойчиви дрехи. Онлайн платформата на Teemill позволява на благотворителни организации и други организации да създават своя собствена персонализирана уеб магазин за облекло с устойчив дизайн. Всяка тениска е проектирана да бъде издръжлива и рециклируема. 
Един от главните фактори в кръговата икономика е споделеното използване. Именно поради тази причина бе представена платформа за онлайн споделяне на обурудване в строителния сектор - Аlveoli.
След представянето на последната идея за устойчива дейност бе представен първият стартъп лагер в България за създаване на нови устойчиви бизнеси със зелен хоризонт - GreenUp.
Накрая нашият гост от Recycle Art Academy - Наталия Николова, ни запозна със своята дейност и ни разказва как отпадъците могат да бъдат превърнати в изкуство и дори и най-малките граждани могат да участват в това. 
В края на събитието, докато участниците хапваха безплатния брънч, подготвен от HashtagStudio Varna, те имаха възможност да споделят своите идеи за въвличане на варненците в кръговата икономика в онлайн платформата Multimeter. Toва са част от техните коментари: 
  • "Спазване на основните принципи на управление на боклука и по-осъзнато потребление. Включване в обществени инициативи и подкрепа на местни творци."
  • "Гражданите са основната част от обществото. Именно на тях се гради успеха на внедряването на кръговата икономика в живота на всеки един гражданин. Аз самата съм писала дипломна работа, свързана със зелено предприемачество."
  • "Първо гражданите трябва да бъдат добре запознати с кръговата икономика. Повече такива събития дават възможност за разпространение на тематиката. Чак след това те могат да се включат в нея."

Платформата остава активна и всеки може да пише в нея своите идеи. 
Благодарим на всички, които се включиха! Ако имате интерес, може да гледате видеото ни във фейсбук, което споделяхме на живо за нашите онлайн гости. 
Научете повече за проекта: http://www.interregeurope.eu/ceci/
Made on
Tilda